onsdag 24 augusti 2011

Harry Potter pet peeves

På sista tiden har jag lyssnat på Stephen Fry läsa Harry Potter. Än så länge har jag lyssnat på första, tredje, sjätte och är nu inne på bok nummer fem. Förutom att Stephen har ett fruktansvärt roligt uttal för "Malfoy", så har jag upptäckt att det är så mycket jag stör mig med dessa böcker. Visst, de är bra, jag säger inget annat, men det utesluter inte att jag stör mig på dem.
Jag har därför gjort en liten lista:

- Slytherin. Det jag stör mig mest är väl hur slytherin uppfattas av andra. För hur många gånger har inte någon sagt "alla trollkarlar som blivit onda var i slytherin" eller något liknande. Ursäkta, men Peter Pettigrew? Räknas inte han, eller? Eller åtminstone Sirius? Jag fattar det inte!
Inte heller att vi nästan aldrig får se några "snälla" slytherinare. Visst, Snape är ju eg. inte ond, inte heller Slughorn, men man kan ju tycka att JK kunde klämma in något gott om dem någonstans. Det kan tilläggas att McGonagalls attityd mot slytherin i sista filmen var väldigt orättvis.

- Gryffindor. Att de i gryffindor skulle vara modiga kan jag väldigt sällan se. För det mesta är de ju bara dumma i huvudet. Väldigt sällan är det ju knappast mod det handlar om, utan bara tanklöshet. Jag orkar inte ens tänka på dem.

- Lily Potter. Det är först nu jag har börjat störa mig på henne egentligen. Man får höra hela tiden att hon och James var så otroligt bra på magi och trollkonster, och hon var lite av en dåtidens Hermione. Men vad gör hon när Voldemort kommer för att döda dem? Ingenting! Jag menar, om en mörk trollkarl kommer till ens hem för att ta kol på hela familjen, vad gör man? James ger dem ju till och med lite tid att fly. Varför transfererar hon sig inte bort därifrån? Varför? Nej, istället ber hon Voldemort att inte döda Harry, och bara döda henne istället. Som om Voldemort, som inte skonat någon tidigare skulle säga "Självklart, Lily! Efter jag dödat dig, så ser jag till att natta Harry ordentligt, och ska jag överlämna mig till dementorerna när jag ändå håller på?". Ska det ses som mod? Att se till att ens älskade son blir helt utan skydd när man har en mördare i huset?

- Harry. Det är knappt att jag tål Harry ibland. Främst när han håller på med sitt "bara jag ska slåss mot Voldemort och alla hans dödsätare, för Voldemort dödade mina föräldrar! Ingen annan ska få dö för min skull"-whine. Nej, Harry, ingen annan påverkades av Voldemorts ondska. Inte typ Neville eller så. Och ingen annan än du, Harry, kommer att påverkas om Voldemort får fäste igen. Inte typ alla andra. Ska det här också vara något slags mod? Vägra ta emot hjälp, och tro att saker inte rör någon annan än dig? Jag fattar inte.
Inte heller förstår jag hans whine om att han inte blev prefekt i femte boken. Som om bara en i en årskurs skulle ha kvalitéerna för att bli det. Sen att inte Ron förtjänade det, för han inte slagits mot Voldemort? Harry skulle ju knappast klarat sig igenom schackbrädet utan Ron. Harry skulle ju inte ha gjort något alls om det inte var för Ron och Hermione. Seriöst?

- Sirius. Jag stör mig på att Sirius satt så länge i Azkaban. Det jag inte förstår är att alla verkade ju tycka att det var så oväntat att Sirius skulle vara en dödsätare, och alla blev så shockade bla bla bla. Om han dessutom skulle ha varit så nära Voldemort, skulle man inte vilja pressa ut lite information från honom? Namn på dödsätare? Lite smått och gott? Lite veritaserum och saken är klar! Att han inte ens verkade kräva någon slags rättvisa förstår jag inte heller. Att alla dömde honom för de antog att han var Potters hemlighetsväktare. Va? Och vill inte Sirius se till att Peter får det han förtjänar? Jag ser ingen logik här.

- Gryffindor/slytherin. Det är irriterande att allt "litet" är så... förutsägbart. T.ex. i quidditch, att gryffindor spelar mot slytherin ungefär tre gånger så ofta som något annat elevhem. Eller att gryffindor väldigt sällan har klasser ihop med andra klasser än slytherin. Och vet någon ens om Harry gått till en quidditchmatch där typ hufflepuff spelat mot ravenclaw?

- Att ingen berättar någonting för Harry! För nej, om man inte berättar sånt som han borde få veta, kommer han inte alls springa ut någonstans i ren frustration och bli dödad av en dödsätare.

- Att allt som kan vara jävligt blir jävligt. Att han bor hos Dursleys. Att Sirius dör så tidigt. Att Lupin måste sluta. Snape. etc. etc.Helt seriöst, jag tycker faktiskt ändå att böckerna är bra.

1 kommentar:

  1. Jag håller med jättemycket! Jag har stört mig väldigt mycket på Harrys himla fixidé om att han verkligen INTE ska ha hjälp av någon. Harry är lite efterbliven för det mesta...

    Kul att läsa! :)

    SvaraRadera